Banner small Cybersecurity in 60 minuten

Managementboek: Cybersecurity in 60 minuten

 1. Home
 2. /
 3. Articles
 4. /
 5. Managementboek: Cybersecurity in 60...

Wereldwijd wordt de schade geraamd op 325 miljard, zo’n 0,8 procent van de wereldeconomie. Onlangs berekende het CBS dat cybercrime in geld vermogensdelicten overschrijdt. Als oorzaken van cyberschade geldt op dit moment de volgende top 3. (in volgorde van schadegrootte):

 

 • Schadelijke of criminele aanvallen
 • Fouten (bewust of onbewust) van personeel
 • Verstoring of niet-beschikbaarheid van ICT

Maar wat zijn nu de echt belangrijke zaken om te weten om de zin van de onzin te scheiden? Welke vormen van cyber zijn er en wat zijn belangrijke actoren om te kennen als ondernemer, manager of bestuurder? Welke zorgplicht heb je als ondernemer naar medewerker en klant? Hoe verhoudt de GDPR zich tot cybersecurity? Wat houdt de nieuwe cybersecurity wet in voor vitale sectoren en moet ik hieraan voldoen?


Het wordt voor bedrijven steeds lastiger om weerbaar te blijven tegen cyberrisico’s. Het veranderende ‘dreigingslandschap’ vraagt in combinatie met de verdere digitalisering en strengere wetgeving om een doortastende, continue en waar mogelijk preventieve aanpak tegen cyberrisico’s door particulieren en organisaties, klein en groot. Wat kun je ertegen doen? Verschillende instanties zijn naar aanleiding van onderzoek tot de conclusie gekomen dat preventieve maatregelen alleen niet meer afdoende zijn om weerbaar te blijven tegen cyberrisico’s. Wat veel organisaties zich nu afvragen, is: hoe zorgen we ervoor dat we continu weerbaar blijven tegen cyberrisico’s en dat we tegelijkertijd onze klanten, partners en andere stakeholders het vertrouwen geven dat hun informatie in veilige handen is? Om deze vraag nu en in de toekomst te kunnen beantwoorden heb je geen keuze: je zult je moeten verdiepen in cybersecurity. Met dit boek willen we je een introductie geven op deze complexe materie en tevens de juiste handvatten bieden om direct aan de slag te kunnen om de beveiliging van je organisatie te verbeteren.

 

We geven je antwoorden op vragen als:

 

 • Wat is het verschil tussen Cybersecurity en Information Security?
 • Welke fases kent een cyberaanval en wat betekent dat voor jouw organisatie?
 • Hoe kunnen je jouw organisatie wapenen tegen de verschillende fases?
 • Welke dadergroepen, technieken en motieven zijn er?
 • Welke vormen van schade kennen we en wat is de economische impact?
 • Hoe veranker ik security binnen mijn bedrijf van ‘basement tot boardroom’?
 • Wat zijn de ‘Seven habits –and actions- of highly effective cyberondernemers’?
 • Waar kan ik morgen mee beginnen om me te weren tegen cyberrisico’s?

We hebben het boekje geschreven zonder te veel gebruik van jargon of technische details. Wij putten uit een rijk verleden met veel ervaringen van hoe het wel maar vooral ook niet moet. Die ervaring hebben we opgedaan in zowel de publieke als private sector, van grote tot kleine bedrijven. Als we iets hebben geleerd in die jaren dan is het de noodzaak om zowel de urgentie, de te nemen acties als ook de geboekte resultaten in eenvoudig taalgebruik te formuleren. Ook wij realiseren ons dagelijks dat het mantra hier is: breng eenvoud in complexiteit. Zodat het voor iedereen te volgen en te begrijpen blijft.

 

U kunt voor €12,50 (ex. BTW) een hardcopy bestellen via ons contactformulier. De opbrengsten van het boekje komen volledig ten goede van het goede doel.


Over de auteurs:

 • Yuri Bobbert is CISO bij On2IT. Daarnaast is hij lector bij Hogeschool NOVI en onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen en Radboud Universiteit in Nijmegen.
 • Melvin Broersma is medeoprichter van behaav en is daarnaast als CISO of Security Awareness Officer verbonden aan verschillende opdrachtgevers .