Titel: het belang van privacy

Het belang van privacy

Elke dag wordt er een enorme hoeveelheid informatie over ons vastgelegd. De reis naar je werk, de websites die je bezoekt, de uitgaven die je doet, met wie je (online) praat; Het is allemaal informatie die op zichzelf niet veel zegt, maar in combinatie met andere gegevens terug te leiden is naar jou. Dit noem je persoonsgegevens. Er zijn ook meer voor de hand liggende persoonsgegevens die direct naar iemand terug te leiden zijn, zoals iemands naam, adres, telefoonnummer of foto. Het is belangrijk dat mensen zelf de regie houden over dit soort persoonlijke informatie en deze niet misbruikt kan worden. Vandaar dat privacy dan ook een grondrecht is. In deze blog zullen we je meer vertellen over gegevensbescherming en het belang van privacy.

Wat is privacy?

Privacy is het recht om bepaalde zaken privé te houden. Denk hierbij aan je persoonlijke informatie, locatie, gesprekken, ideeën en andere dingen die betrekking hebben op je privéleven. Het geeft je de keuze om zelf te bepalen welke aspecten van jezelf worden gedeeld en met wie. Het beschermt ook je persoonlijke ruimte en de vrijheid om te handelen zonder constante observatie of inmenging van anderen. Hierdoor is privacy een fundamenteel deel van onze veiligheid, vrijheid en autonomie.

Belang privacy

Het belang van privacy wordt soms nog wel eens onderschat. Daarom hebben we hieronder een aantal van de belangrijkste redenen waarom ook jouw privacy te allen tijde beschermd dient te worden.

1. Autonomie en controle: privacy geeft ons de mogelijkheid zelf te bepalen wat we delen en met wie. Zonder kennis over wie data over jou in handen heeft, waar het voor gebruikt wordt, en zonder mogelijkheid het in te zien of corrigeren, zouden we een groot deel van onze autonomie verliezen. Door privacy weten we dat we niet constant gevolgd worden en dat persoonlijke zaken ook daadwerkelijk persoonlijk blijven.

Digitale illustratie waarbij verschillende persoonsgegevens van een individu worden uitgelicht.

2. Vrijheid van gedachten en meningsuiting: als alles wat we lezen en kijken zou worden gemonitord, zouden we waarschijnlijk minder snel nieuwe, afwijkende ideeën durven opdoen. Bovendien moet je je gedachten, emoties en meningen kunnen uiten in een privésfeer, zonder de angst dat dit op straat komt te liggen en daarmee negatieve gevolgen voor je kan hebben. Privacy waarborgt deze vrijheid.

3. Beperken macht van instanties: hoe meer persoonlijke informatie een instantie in handen heeft, hoe meer macht dat hen geeft. Dat kan negatieve gevolgen hebben of zelfs misbruikt worden. Bijvoorbeeld door discriminerende algoritmes of beïnvloeding van stemgedrag.

AVG

Digitale illustratie van een logo dat de AVG binnen de Europese Unie uitbeeldt.

De belangrijkste regels rondom de omgang met persoonsgegevens en het waarborgen van privacy staan in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Deze regelgeving geldt voor de hele EU en is in het leven geroepen om de controle over de persoonlijke gegevens van mensen aan te scherpen. Zo heeft de AVG een aantal basisprincipes die voor elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt gelden. Dit kunnen dus overheidsinstanties of grote multinationals zijn, maar ook mkb’s of zzp’ers. In deze basisprincipes staan regels over bijvoorbeeld de verwerking, opslag en beveiliging van persoonsgegevens waar elke organisatie zich aan dient te houden. Wil je hier meer over lezen, check dan deze pagina van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Tips voor het juist omgaan met persoonsgegevens

Ondanks het feit dat de AVG bedrijven verplicht zorgvuldig met onze persoonsgegevens om te gaan, kan je zelf ook maatregelen te nemen om je persoonsgegevens te beschermen. Hieronder hebben we de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

1. Bewustwording: Wees je bewust van de informatie die je deelt en met wie. Post dus niet zomaar informatie of foto’s van jezelf online die mogelijk misbruikt kunnen worden. Daarnaast kan je je inlezen op je eigen rechten onder de AVG. Zo mag je bijvoorbeeld organisaties vragen om informatie over jou in te zien, te corrigeren of zelfs te wissen.

2. Beperkt toegangsrechten van apps: Veel apps gebruiken meer toegangsrechten dan ze eigenlijk nodig hebben. Check dus de privacy-instellingen van je telefoon, computer of tablet en controleer wat er gedeeld wordt. Heeft dat ene spelletje echt toegang tot je camera, microfoon, locatie en contacten nodig?

Digitale illustratie van een voorbeeld van een app op een iPhone die om toegangsrechten vraagt.

3. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden in combinatie met 2fa: sterke en unieke wachtwoorden zijn de eerste stap in het beschermen van onze privacy. Zeker als je deze in combinatie met 2fa gebruikt, weet je zeker dat je online accounts veilig blijven en niemand anders bij jouw informatie kan.

4. Vermijd openbare wifinetwerken: op openbare en onbeveiligde wifinetwerken loop je het risico dat je internetverkeer onderschept wordt. Gebruik dus bij voorkeur altijd mobiele data. Kan je echt niet anders en moet je verbinden met een openbaar wifi netwerk? Gebruik dan een Virtual Private Network (VPN).

Conclusie: waarom is privacy belangrijk?

Privacy is een grondrecht. Zonder privacy zouden we een groot deel van onze vrijheid en autonomie verliezen. Het is dus belangrijk dat je je bewust bent van jouw rechten en de risico’s van het delen van persoonlijke gegevens. Neem dus waar mogelijk altijd stappen om jouw privacy te beschermen en te voorkomen dat je persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen of misbruikt kunnen worden.

Nog niet uitgelezen over privacy? Lees dan onze blog over het akkoord gaan met privacyvoorwaarden, waarin we je voorzien van 5 tips om jouw privacy beter te beschermen.

Mocht je na het lezen van dit blog vragen hebben of benieuwd zijn naar meer informatie over hoe Behaav jouw bedrijf kan ondersteunen in digitale weerbaarheid, neem dan contact op via ons contactformulier.